Feb 24, 2009

Sehari sebelum gaji......

Hari ini 24 Februari....sehari sebelum gaji... masuk hari ke 3 senjata ku bermasalah....... aku ada juga mengaktifkan senjataku...namun.....walaupun ianya kelihatan semakin pulih.......setakat ini, butang deletenya sudah sembuh.....dan ianya berfungsi seperti biasa....alhamdulillah....syukur ke Hadrat Tuhan........gambar rama-rama yang berikut adalah shot yang menyedarkan aku masalah D60ku....
aku cuba meneruskan walaupun aku tahu D60ku kurang sihat........ kedua shot di atas ku ambil kelmarin....dan pada hari ini....kerana bagiku...aku tak tahu pulak bagi yang lain.......aku rasa macam tak seperti biasa sekiranya aku tak ambik gambar walaupun satu frame sehari..............pelik.....janggal..dan macam-macam lagi................aku rasa jika aku tak ambik gambar...belum lagi tak pegang kamera......kalau aku tak pegang kamera satu hari...bermakna aku ada masalah..... Kebetulan plak ada seekor kucing nie lepak kat depan rumah.....aku tak lepaskan peluang................... kekadang ada masanya D60ku ok......tetapi kekadang tu......dia lepaskan flash...dia berkali-kali.....walaupun flash dia dah terkeluar....dia masih lagi lepaskan lock flash.....ntah apa-apa ntah punya penyakit......takkanlah plak penyakit kuku dan mulut....... aku cuba turunkan angle.....kamera aku....ambik rumput yang ada...............................dengan lopak air depan rumah..............
lepas tu aku pusing belakang rumah aku........ aku nampak plak makhluk satu nie bertenggek kat ranting...aku ambik tanpa hirau keadaan kamera...aku....bukan apa...gian.....
tetiba memurid aku panggil....."cikgu...cikgu ambik gambar apa?"
"kamu nak ke mana?"
"Ambik pucuk pakis untuk cikgu........"
"Alhamdulillah....."
nie murid aku c watie, wany & lisnah...semua tahun 6 abis ja perbualan ngan memurid aku....aku nampak plak c 'nagatua' nie...
apalagi....zoom 18-200mm aku beraksi ligat....walaupun kekadang builtin flash aku terpopup sendiri..... yang pertama....
lepas zum.........
aku nampak plak bunga....aku terus snap,snap tetiba....... jarak aku ngan benda yang di bawah ini hanyalah daun yang di depan tu sahaja....
apabila aku dapat shot di atas
aku terus carik kepala .....terus snap,snap,snap kamurang nampak tak kepalanya...
aku carik lagi angle lain.....dan dia nengok juga kat aku seperti mana aku nengok kat dia....
dia sebenarnya sedang menghendap sarang burung yang ada kat bunga...nie...
lidah sebagai sensor/deria untuk pakar memburu apabila dia terasa terganggu...dia cuba bersembunyi kat dedaunan.....namun lensku tetap memburu si pemburu.....
(1)
(2) cuba lihat perbezaan kedua gambar di atas ; yang pertama sebelum flash aku buang tebiat,
yang kedua flash aku buat tebiat...dia keluar sendiri...tanpa aku sedari dan aku terus snap.....
sekian dulu....nanti aku kuar pi KK nak pi CPL @KK Plaza.....nak bawak aku punya DSLR Nikon D60 yang demam.....ciannnnnnn aku...

Feb 22, 2009

Ntah apa-apa ntah punya hari.....

Hari ini masuk hari kedua ntah apa-apa ntah punya ***** 21 Februari 2009 aku bangun dengan kewajiban kepadaNya....
sesudah menunaikan kewajiban aku merehatkan minda ngan mentelaah majalah Digital Camera edisi Februari....
Ntah apa-apa ntah punya nasib...
aku keluarkan D60 dengan semangat membara kerana aku ternampak

(aku ambik guna P1i (phone) tu saja cam aku yang berfungsi waktu nie...dia tak lagi berkhidmat...sedang bercuti sakit)

seekor rama-rama yang cantik kat kereta aku....
sebaik sahaja aku keluarkan kamera aku...
tetiba........................................................
aku pun bingung......dalam Mode Manual....sepatutnya.....
dalam keadaan yang cerah...lagipun aku tak tekan butang 'flash'
tapi.....
Flash aku keluar sendiri.....
memula aku tak kisah sangat...
ingatkan aku tertekan butang "flash"
Namun apabila aku nengok kat LCD display..
selepas shot satu frame
aku perasaan bahawa
setting aku tak betul terover expose.... bila aku cuba "delete" shot tu...
aku
realise...
there something wrong with my D60
butang 'delete' aku tak berfungsi dengan betul
aku cuba switch off my D60
then....the moment I switch On my Camera.......there goes again...
the built in flash popup by itself.......
aku cuba nak.....guna butang delete.....
the result still....
aku cuba tenangkan hati......
aku keluarkan PowerShot S5 iS.....
malang sekali lagi.......baterinya pulak expired already....
"sudah jatuh ditimpa lif plak....."
sekarang menunggu masa nak pi servis kat CPL @KK Plaza.....
walau masih dalam warranty
tapi....hatiku tak tenang...ke sana...ke sini...
ke hulu...ke hilir...
semuanya tak selesa....
Ntah apa-apa ntah.....
apa ini petanda nak aku upgrade Camera ...
soalnya....kenapa
belumpun sampai setahun umurnya....
Tolonglah akuuuuuuuuuuuu
Ntah apa-apa ntah

Feb 19, 2009

Undangan Nikah kat Kota Marudu

Pada 14 Feb 2009 yang lalu Naga Productions telah diundang untuk memenuhi permintaan pengantin lelaki yang juga keluarga sendiri mengambil gambar majlis pernikahan di Masjid Pekan Kota Marudu....
Sebelum tiba....pekena dulu dengan jagung bakar yang terkenal di situ....
Lepas tu berkumpul ngan rombongan lelaki di gerai yang banyak betul kacang tanah..... Lepas beli kacang tanah kru Naga Tua terus pi ke Masjid Pekan Kota Marudu
pengantin perempuan
Yang ini senyuman bakal seorang isteri
bersedia ....untuk segalanya
Lepas tu, majlis akad nikah......
Aku terima nikah........
Akhirnya.....sah........boleh dah pegang-pegang.... yang nie........merenung masa akan datang.....tentang zuriat mungkin.....
Lepas sesi bergambar...aku bawa kru naga tua pi nengok Pekan Tuaran...ala bekas aku ngan geng 981 dulu....
tengoklah untuk kenangan 981.....
nama ni ....
menara jam....
tapi jamnya dah hilang....... aku ngan kru naga tua makan kat sini.... satu pemandangan biasa.....

Feb 12, 2009

Koleksi Gambar Reunion 981 ntah apa-apa ntah....

Khas untuk kengkawan Pendidikan Inggeris ambilan Julai 1998 Kent....PI/KT semua nie untuk kamurang.....till the next reunion guys.....I'll see u when u get there
nie masa dah nak balik dah.....dah pakat-pakat dah nak buat next time kat hotel/resort plak ...tak gitu Elsa.....?
semua yang di atas adalah kaum Hawa walaupun...
Liza yang lewat tiba pada hari tu...
Air yang Gina nak minum tu real tau ...bukan setakat gimik gelas dia saja....
Sir Dave ngan 'zuriat'nya....
"akhirnya sampai giliran aku"
Nak makan tu, buatlah cara nak makan...takyah nak pose-pose, ya Rosmah
yang tiga orangkat kanan tu nak nengok lirik lagu kat skrin..... Mr Mond..."u call me Mond...Omond".....hahahahahahahah
Mr Sam.....our best student during the golden time......
Miss Jane..transform....Mrs Jane
still looking for mr right guy.....:)
yang terawal sampai ari tu....19 Disember 2008
thanks for the sweet memories ..........

Feb 10, 2009

Sukan MSS Zon 2 SK Tetagas....

Ha...ini koleksi sewaktu dengannya...ntah apa-apa ntah...Sukan MSS Zon II kat SK Tetagas 4&5 Feb 2009..nikmatimu.....
Taklimat terakhir...sempat lagikah? Jangan....jangan tak lompat bolehlah...gangsa pun gangsa lah...itu sahaja...nak buat macam mana
Nie plak orang kuat waktu sukan tu....ketiadaan mereka....sukan tetap berjalan seperti biasa...hahahahahahah Nanti aku tambah lagi...ok orait....ambikmu

Feb 8, 2009

episod 2 setakat apa yang aku tahu....

yang ini...sambungan artikel yang aku post sebelum ini.....
walaupun setakat ini ada digital compact camera yang menawarkan keupayaan untuk mengambil gambar dalam mode manual......tetapi DSLR sememangnya dicipta untuk kegunaan manual...di mana jurugambar tersebut yang mengawal sepenuhnya kamera.....exposure....shutter speed......dan 'ntah apa-apa ntah' lagi.....walaupun terdapat juga mode auto pada DSLR.....tetapi manual mode sememangnya kegunaan khusus DSLR.....
Satu yang saya suka ngan DSLR ini adalah kebolehannya ....dimana kita boleh mengawal 'depth of field' ....'ntah apa-apa ntah' kebendanya tu....sesuatu....dimana kita hanya 'menghightlight' objek tertentu sahaja dalam frame yang kita nak jadikan foto....kekadang kita nak objek didepan terang...dan objek di belakang kabur....dan juga begitu juga sebaliknya........seperti ini
dan yang ini
selain itu....
lens juga memang memuaskan hati walaupun harganya menyakitkan hati....'ntah apa-apa ntah'....sedangkan ngan digital compact camera....satu ja 'built in' lens dia.....
kalau nak ambik gambar wide/lebar....guna lens fisheye/ mata ikan....boleh ambik shot seluas 180 darjah....dari kiri ke kanan kita....woooiiii best apa...
kalau nak ambik gambar burung-burung guna lens telephoto zoom lens.....
Itu sajalah...beratnya tahap gila cipan bila upgrade lens...tak seperti ngan compact.......ringan 'banget'....ntah apa-apa ntah...bahasa indon sesat plak nie.....
tentang sensor plak DSLR kekadang ada CMOS ngan CCD....CMOS tu ertinya Complementary Metal Oxide Semiconductor manakala....CCD tu....Charge-Couple Device......'ntah apa-apa ntah' istilah IT lak nie......kira kedua benda CMOS ngan CCD nie kira macam filem lah...senang cerita....
sensor nie...gunanya menangkap imej yang dipapar oleh lens menerus iris lens ...ntah apa-apa ntah
beza ngan compact...sensor DSLR lebih besar jadik lebih baguih lah gambar.....
bah itu ja...dulu....nanti kalau aku rasa nak tambah.....aku tambah
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Best Selling Camera and Photo Items

Tempat yang mesti diziarah sebelum ntah apa-apa ntah.....

There was an error in this gadget