Oct 20, 2010

Exam Lagi.

Huhhh…Seperti biasa …bila dah tiba penghujung tahun….masa ini lah semua guru di seluruh negara sibuk dengan peperiksaan……

Sebelum tu semua guru kena gubal soalan…..masa gubal soalan kena nak buat JSU lagi ………Ntah ApaApa Ntah…..dah tu..tahun nie akulah plak Setiausaha Peperiksaan Sekolah…..aku kena bina Jadual peperiksaan sekolah lagi………pening tul kepala….

Aku tadak masalah berat sebenarnya…….sebab aku tak pegang banyak matapelajaran semester dua ni…aku hanya pegang Bahasa Inggeris Tahun 1 , 2 & 6 serta Kajian Tempatan Tahun 6….

Alhamdulillah ……setakat nie BI tahun 2 & 6 dah selesai print dah…Kajian Tempatan pun dah print juga tadi petang…tinggal nak print out BI tahun 1 lagi…..tu pun aku baru siap edit tadi sebelum tulis blog nie…..

Apa yang menjadi kebimbangan aku adalah guru-guru yang lain……sebab ada empat orang yang tadak kat sekolah masa sekarang…..Dua orang ada kursus di Pekan Tenom ……….manakala yang dua orang tu plak….ada hal kuarga….bingung aku mikrkannya…sebab salah sorang tu cakap mesti jalan minggu depan juga  (25/10/2010)…..tapi dia plak yang tadak kat sekolah…..nanti bila aku dah print out tu jadual exam takut plak dia yg bising………….besok ada plak yang pi mesyuarat dan taklimat kat Pejabat Pejabat Pelajaran Daerah……….

Ahhhhhhhhhhhhh…..pedulilah ngan dorang tu buat ajelah next week sapa suruh dorang tu smua……

Oct 15, 2010

STREAM


STREAM, originally uploaded by duyakaring ....

nie hasil aku outing solo pada 14.10.2010
amik single shot guna RAW..pastu guna ACR p/shop baru guna Photomatix...

Sep 2, 2010

Pre School Building in HDR!

Saja nak aplod gambar dalam stok lama..dah tadak gambar baru..nantilah lepas raya ngkin aku aplod gambar baru......

Sep 1, 2010

????


????, originally uploaded by duyakaring ....

saja nak tunjuk tu butiran air...aku amik shot nie semasa luangan masa kat sekolah aku.....

Thirsty


Thirsty, originally uploaded by duyakaring ....

Aku bengang bebaru nie..aku punya 'Flickr uploader' ada masalah...lebih kurang one week gak aku takleh nak aplod kat flickr bengang....last2 aku buang n install baru..baru ok....

Aug 19, 2010

Mimosa Pudica (Sensitive Plant)

A creeping annual or perennial herb often grown for its curiosity value: the compound leaves fold inward and droop when touched or shaken, re-opening minutes later.

Miniature Perdana!!!!


Perdana in tiltsift!, originally uploaded by duyakaring ....

Salah satu teknik camera masa kini...'tiltshift'. Sesuatu objek akan menjadi seperti mini atau mainan walaupun sebenarnya benda tersebut adalah real. Menggunakan lens yang dikenali sebagai 'Tiltshift Lens'. Dalam gambar ini perdana ini milik salah seorang guru di sekolah saya. .........

Aug 17, 2010

Hibiscus rosa-sinensis


Hibiscus rosa-sinensis, originally uploaded by duyakaring ....

ambil tanpa lens macro ataupun macro filter...cuma harap tangan steady ja...pastu crop sikit...kasi tuch sikit ....jadik lah seperti yng begini....

Jul 28, 2010

Another Duya in action!

Another Duya in action!, originally uploaded by duyakaring ....

Dalam gambar nie duyakaring (blue shirt) ngan Aidil ( my apprentice). gambar nie aku guna D90+18-55mm menggunakan remote control. Manakala kat tangan duya tu D60+Tamron 18-200mm. Sebenarnya hari tu member aku tu nak belajar amik gambar guna teknik 'slow shutter' jadik kami pun masuk hutan ....lebih kurang 30 minit menggunakan pacuan 4 roda dari sekolah aku....

Jul 22, 2010

Breakfast!!! 08thApril2010

Antara hasil prime lens aku.......

Segama Alley in HDR


Segama Alley in HDR, originally uploaded by duyakaring ....

another HDR picture

Apr 13, 2010

When the werewolves smell the full moon!

Gambar HDR nie aku amik satu shot ja...guna format RAW
Pastu aku buka guna ACR....Adobe Camera Raw.......
aku save dalam format JPEG dengan exposure yang berbeza-beza.....
sesudah itu aku ....guna software yang dikenali sebagai Photomatix Pro...jadiklah dia begini

Jan 18, 2010

My D90 plastic surgery

Ni kali aku nak post makeover...ntah apa-apa ntah Nikon D90............... aku turun pi KK pada Jumaat yang lalu 15 Januari 2010
yang kat atas ni Body D90 aku beli ngan harga RM3100.00 kat CPL @ KK Plaza....lama dah ...bulan April tahun lalu lagi ( sebenarnya Hadiah ulangtahun birthday aku dari bini aklu)
aku tambah satu lagi aksesori untuk peralatan aku SB-900...aku beli nie ada 2 sebab ;memula aku pikir bagus beli SB-600 ja sebab murah tapi bila pikir dua kali aku dah terbeli Tamron 18-200mm, jadik bagus beli SB-900 sebab dia bleh kejar lens 18-200mm yang ke dua....ari tu ada kazen aku kawin..siap ngan photographer dr labuan geng.... dia punya gear D90 gak...cuma dia punya gear sebijik macam gambar yang last sekali dalam post aku kali ini...... aku terasa la plak...so aku kata dalam hati...'cheh nie tak leh jadik nie' aku bagi tau kat adik ipar aku...dia siap kata lagi...ko pun belilah tu 'bangau'
selain tu aku beli gak bateri grip MB-D80 untuk pasang kat body D90 aku... bateri grip nie ada guna tau...walaupun ada kawan bini aku kata bila dia nampak D90 dah guna SB900 + bateri grip "tu bukan lg kamera ...tu dah kira 'monster' dah tu..." 1. untuk keselesaan dan kestabilan 2. untuk adjust saiz.....bila dah guna speedlight 3. Utk kelihatan macho...sekali imbas dah macam D3 macam je...... yang kat atas nie.......yang ini lah yang menyebabkan leher bleh terkehel ................... bila gantung lama-lama dah berat dah lebih 1kg..nak buat camana...... bila dah kes gini..... tripod pun nak kena yang macho gak... tapi bila la plak nak dapatkan tripod...

Jan 17, 2010

Selamat tahun baru

2009 dah meninggalkan kita....tahun 2010...mula mengaum mengorak langkah.....tahun nie sekolah aku jadik plak tuan rumah Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Zon II. Baru akula plak Pen.Kanan Kokum..sibuk dah melebihi tahap ntah apa-apa ntah......yang tak bestnya.....padang . Padang tu ok.....tapi tak ok..............rumput dah potong..........cuma tak cukup luas ...itu satu hal....yang kedua plak sekolah aku nie terkenal ngan satu perkataan bila awal tahun...." BANJIR". Bila perkataan tu menghadirkan diri..kat sekolah aku..bleh sampai tahap paras ketiak tau .....air. Hinggakan aku ada terpikir nak adakan sukan akuatik plak tuk tahun nie..biarlah jadik sejarah....... Sukan satu perkara...yang kedua plak...ada plak member kat sekolah aku tak puas hati ngan pembahagian matapelajaran.......aku pun tak tau nak cakap... Dia kata dia tadak masa rehat..dari awal pagi (7.30) sampaia tengahari (12.30) pastu kata lagi dia tak di bahagi subjek elektif..........dah opsyen dari maktab Sains dan Bahasa Inggeris ....cuba korang pikir...dua subjek tu kan 'TERAS' ..dah nama dia teras..buatlah cara teras......atau kalau tak juga paham..buat-buatlah paham.....nie tidak...abis kita satu organisasi terlibat..nak kena rombak semula....tapi nasiblah gak tahun nie kami dapat tenaga baru...baru kuar maktab.....tapi tu tak berapa penting... yang paling penting aku kenai kirim cukai untuk pentaksiran tuk tahun 2007....ngan jumlah RM2.35 ......kenalah bayar...untuk tahun nie plak aku nak apply time based.............tunggulah nanti
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Best Selling Camera and Photo Items

Tempat yang mesti diziarah sebelum ntah apa-apa ntah.....

There was an error in this gadget