Sep 30, 2009

HDR Collections

salam buat semua kengkawan sekalian.....nie hah dah tadak apa-apa nak buat.......lagipun dah lama dah tak lawat alam maya Naga Tua nie...jadik sekarang...aku nak load lah beberapa koleksi High Dynamic Range aka HDR yang pernah aku buat...dalam beberapa detik waktu aku memegang DSLR nie.....sebelum tu aku nak ucap TQ buat saudara Rayner Tangkui ....otai dlm bidang nie..dan tak lupa buat Ankol Tom yg memperkenalkan aku ngan DSLR camera ni........dan juga Tambuakar sebagai rakan kongsi ilmu dalam bidang ini........Nie aku selitkan koleksi HDR aku yg tak seberapa.................................. nanti aku load lagi beberapa gambar baru..jgn susah ada lagi banyak

Sep 1, 2009

Salam Ramadhan

Salam.............lama betul dah aku tak menjenguk ngan blog 'ntah apa-apa ntah' nie......sesekali tu ada gak niat nak update...tapi sibuk tul..sekarang..................nak cakap apa ya.....nie gara-gara sibuk ngan aktiviti sekolah lah aku tak da masa.....sesekali bingung gak aku ngan beban tugas seorang guru masa sekarang...............kalau di fikirkan kenapa aku boleh berjaya hingga ke tahap yang aku kecapi sekarang adalah kerana guru yang mengajar akau pada masa lalu....ya....sebab komitmen diaorang hanya ngan kelas dan buku rekod ja.......sekarang betul2 jauh berbeza....jadik komitmen guru dah berbelah bahagi......pi tugas sbg penyelaras KWAPM, JU, pi kursus lagi....produknya yang jadik mangsa.....tak berkualiti......setakat ni dulu....nanti aku tambah lagi ngan fotonya..ok salam ramadhan

Jun 22, 2009

Teknik baru.."TOPAZ ADJUST"

BAD LUCK in another version!!, originally uploaded by duyakaring.

Selama duya belajar dan sedang belajar dalam seni photography nie...macam-macam yang duya dapat........apatah lagi ngan kenalan....memang ramai...walaupun hanya beberapa orang ja yang duya pernah temui seperti 'ciccakberbunyi' dan 'tambuakar' Sebelum nie...memang duya dah kenal ngan Ankol Tom....'abang senior' saya di Kent.....pastu jugak sebagai 'abang' dalam seni photography nie........gara-gara Ankol Tom lah aku beli aku punya senjata pertama ...a.k.a Nikon D60 ......Ankol banyak bantu duya dalam DSLR nganpastu Duya kenal ngan Rayner guru kat Tampusison belajar tentang High Dynamic Range....(HDR) memula aku tahu tentang teknik nie....aku apa lagi ...terus apa orang putih kata...'practise make perfect'.....Rayner tunjuk kat aku begitu-begini tentang HDR dan bagi aku satu software yang dipanggil 'Photomatix' memang khas untuk merge gambar yang mempunyai image yang sama tapi berlainan pendedahan/exposure untuk dijadikan satu gambar yang range dia semua ada...setakat nie walaupun duya belum lagi layak dipanggil 'otai' dalam teknik HDR nie...duya anggap boleh lah.... Pastu kenalan duya Tambuakar bagi plak duya satu lagi software yang di kenali sebagai Portrait Professional.....nie lagi satu lagi software yang memudahkan mengekjas muka orang....dari yang ada parut jerawat ke muka yang macam baru buat plastic surgery....... Hari nie....dua nak kongsi lagi satu teknik dan software yang di kenali sebagai "Topaz Adjust"......bagi 'taik' HDR macam aku nie....aku macam dapat satu jalan pintas nak buat HDR ngan perisian nie....perisian ni aku dapat dari seorang kenalan flickr yang di kenali sebagai 'SASUHAI".....dia kata bagus ko cuba topaz adjust....aku cari dlm nternet..dapat trial.......alah biasaklah nak belajar dulu.....tapi tadi ngan pertolongan seorang sahabat...dan juga otai kom kat sekolah aku....aku dah dapat full version........SEBENARNYA perisian nie tak dapat berdiri sendiri....sebab ianya adalah 'plug-ins' utk Adobe Photoshop.....tapi memang power lah geng.......tengoklah ja gambar kereta nie.....kalau guna Photomatix aku terpaksa buat 3 image yang sama tapi set dalam 3 exposure yang berbeza tapi kali ni senang ja........terus ja dapat buat treatment yang power gile babi hutan..........................

Sibuk

Sekarang ni semua orang kat sekolah aku...bukan setakat sekolah aku ja...satu daerah bengang.... Apa tak bengangnya...."platun' nazir datang meng'ambush' kita orang.... seramai 25 orang kunun.....dari hari ini hinggalah Jumaat nie.....aku setakat nie tadak masalah ngan buku rekod mengajar..tapi ngan file2 aku ada sikit problems.....bengang.....tapi aku pi Tawau bawa budak pra sekolah pi pertandingan karnival sukan....peringkat negeri ma......aku ada peluang ambik gambar lagi............ARGGHHHHHH NAZIR

May 15, 2009

"Guru Pembina Negara Bangsa"

Sebagai seorang yang bergelar 'sigu' ari nie adalah ntah apa-apa ntah punya hari.....ari nie ..sudah lah jatuh pada Sabtu...dah tu belum lagi gaji....pulak tu....bukannya mengungkit tapi perayaan ari guru nie kan kalau jatuh pada hari persekolahan bukannya cuti juga kan?...sudahlah begitu...kalau di sekolah kita yang kena prepare sendiri untuk diri kita sendiri....ala budak sekolah rendah apa yang dia orang tahu nak buat suprise party..lainlah budak sekolah menengah.... tapi apa yang duya nak sampaikan di sini adalah...buat kenalan guru yang menziarahi blog ini, janganlah anggap diri seorang guru sebagai 'lilin' ....lilin tu memang kerjanya memberikan cahaya kepada orang lain....namun kesudahannya apa...orang lain terang kita yang 'abis' gitu sahaja....pastu orang dah tak peduli lagi... ntahlah bagi orang lain .....namun bagi duya bagus lagi guru diumpamakan sebagai 'matahari' .....pun kerjanya memberikan cahaya juga......sampai masa matahari tenggelam dek kerana hadirnya malam...jadik sebagai guru kita pun berhak untuk berehat....waktu cuti sekolah pergilah 'cuti-cuti Malaysia'.......apa-apa pun teruskan semua usaha kengkawan yang seperjuangan ngan duya...kepada semua bekas guru-guru duya...tengkiu....kalau bukan semuanya duya takkan sampai ke tahap sekarang....all the best...."GURU PEMBINA NEGARA BANGSA"

Apr 28, 2009

Muddy Tyres

Muddy Tyres, originally uploaded by duyakaring.

after attempting many times.....duya rasa yang ini adalah HDR terbaik duya pernah hasilkan . walaupun ianya belum 100% perfect but, I prefer this image than before.....thanks to my Nikonians friend , Rayner Tangkui, coz bagi tunjuk ajar dalam teknik HDR nie.......betul gak cakap dia...bukan semua gambar sesuai untuk di 'merge' menjadi High Dynamic Range..............nak cuba banyak kali dan cuba ngan pelbagai jenis gambar plak tu....tapi setakat nie ...gambar nie aku rasakan yang terbaik...dan aku belum lagi puas hati...ngan hasilnya tapi duya akan terus mencuba... Gambar nie duya ambik tiga shot ngan tiga different exposures; gambar nie gak duya ambik tanpa tripod dekat tangga rumah guru di mana duya tinggal....yang depan tu plak rumah guru baru...harap-harap duyalah tinggal kat sana...dah 3 bulan dah siap...sampai waktu duya post artikel nie pun belum serah kunci...hampeh betul... Ok guys see u all...

Apr 20, 2009

HDR again....


HDR again...., originally uploaded by duyakaring.

yang nie salah satu percubaan High Dynamic Range (HDR), aku ambik 3 shot berasingan ngan 2 different exposure...nasiblah D90 aku ada 'bracketing' senang sikit nak buat......lagipun aku shot nie tak guna tripod...sepatutnya guna tripod baru mantap......pastu aku generate ngan satu software yang dipanggil "Photomatix".......sesudah dia generate...kita adjust semua aspek....pastu kita save....sesudah tu...kita Buka file tu tadi ngan Adobe Photoshop untuk further editing......
Tapi bagi aku sendiri...aku belum puas hati sendiri ngan hasil percubaan yang ini...mungkin next time...aku berjaya.....

Apr 17, 2009

Gambar D90 & my PhotoGraphy Accessory family

Untuk makluman semua kengkawan.....nie lah gambar D90 yang baru bini aku hadiahkan sempena birthday aku yang ke 32 pada 10 April yang lalu......bini aku beli pada 08 April......sebelum nie aku ada post tentang hal nie gak....tapi tak dapat post sekali ngan gambar....ha....nie dia gambar gear a.k.a weapon aku..... sebenarnya memang target aku nak upgrade pi D90......tapi taklah secepat ini...... pada 13 & 14 April lalu IPGM kampus Keningau menganjurkan satu Kursus Digital Photography......... memandangkan............... D60 aku belum lagi kembali dari pusat Nikon di KL..............aku pinjam dari Ernest ( kawan ) gearnya....tapi bini aku bising.....barang orang katanya........last2 dia cakap dia nak belikan aku sempena birthday aku............akupun............. bagaikan orang mengantuk di sorongkan bantal....ON terus........... lens aku dah ada dua dah..... satu lens standard kit D60 =Nikon 18 - 55mm VR yang kedua aku beli awal tahun ini..... Tamron 18 -200 mm.........jadik tadak masalah lah ngan lens..... bini aku beli D90 body ja......aku dapat RM3100.00 kat kedai CPL@ KK Plaza..... pabila aku punya D60 sihat dah nanti............. aku dah ada 2 set Nikon D-SLR; satu D60 ngan 18-55mm (standard lens kit) & D90 ngan 18-200mm dan tak lupa juga...... Canon Powershot S5 iS.....
Yang bawah ni.....koleksi aksesori digital fotografi aku....... Tamron 18 - 200mm Canon Powershot S5 is Nikon D60 & standard lens kit (18 -55 mm) dan terkini.....Nikon D90
Semua kotak di atas dengan nilai RM7260.00 belum masuk yang lain; Polariser,UV filter and Energizer Rechargeble battery...

Apr 16, 2009

Mr Duya himself in blacks


Mr Duya himself in blacks, originally uploaded by duyakaring.

nie salah satu aksi duya semasa mengikuti Kursus Digital Photography anjuran IPGM kampus Keningau pada 13-14 April yang lalu. Pada masa tersebut, Sir Duya sedang menggunakan gear baru Nikon D90 ( hadiah birthday dari isteri ) ngan guna lens Tamron 18-270mm VC ( kawan punya). Dalam beg galas di belakang ada sebijik lagi DSLR ngan Tamron 18-200mm...apa tak berat nak galas sepanjang amali kursus tu.......

Apr 15, 2009

The new member in my D-SLR family

Nie bukan nak me'riak'kan diri....tapi saja nak bagi tau korang semua supaya korang tak terkejut beruk plak...... pada tanggal 8/04/2009 yang lalu aku secara rasminya dah dapat body baru lagi D-SLR.....D90........NIKON ma....... Tapi aku nak bagi tau kat sini....bukan aku beli sendiri..... bini aku bagi untuk hadiah sempena ulangtahun kelahiran aku....hahahahahahaha........setakat ni nielah hadiah termahal pernah aku terima daripada bini aku....RM3100.00 body saja..... Setakat nie aku punya aksesori photografi dah lebih kurang RM7700.00.......tanpa disedari....ntah apa-apa ntah..... seingat saya....First camera PowerShot S1is RM 1333.00 Camera Nikon D60 RM 1950.00 lens Tamron 18 - 200 mm RM 1237.00 Camera Nikon D90 (body) RM 3100.00 UV Filter RM 30.00 Polariser RM 50.00 Rm 7700.00 kalau nak deposit kereta tak jenis apa yang aku bleh dapat......banyak tau........... setakat nie...body aku dah puas hati dah.....tinggal lens ngan flashgun lagi yang aku nak tambah dalam koleksi....

Mar 11, 2009

My first HDR attempt


My first HDR attempt, originally uploaded by duyakaring.

actually...gambar nie dah lama aku simpan.....antara koleksi High Dynamic Range aka HDR , sememangnya yang pertama kali aku buat.....tapi aku rasa tak berjaya...jadik aku simpan......bila aku telihat ramai kengkawan upload kat filckr...aku try....minta comments dari kengkawan....tup ....tup........dapat pujian plak.....heran gak aku.....aku sendiri nengok dah sah project gagal.....walaupun waktu aku upload kat facebook ada gak exclassmate aku puji.....tapi aku masih gak tak yakin.....sekarang aku tahu dah sikit pasal HDR nie...walaupun senang nak buat (susah gak sikit)..tapi mesti guna gambar yang sesuai gak...kalau tak sesuai...memang tak menjadi.....

Mar 8, 2009

My son in action!


My son in action!, originally uploaded by duyakaring.

aku dah tadak shot baru....jadik sedang aku nengok file-file yang lama...yang aku berkenan...jadik aku upload kat flickr......kebetulan aku dah link flickr ngan blog aku...jadik aku post guna flickr jelah.....ok orait........ngak lama lagi cuti ...aku pun cuti gak sebab kat kg aku, aku tadak line nternet........lepas cuti baru aku lawat nternet....

Mar 6, 2009

Close Up Collections

Ini ja dulu..nanti tambah tags
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Best Selling Camera and Photo Items

Tempat yang mesti diziarah sebelum ntah apa-apa ntah.....

There was an error in this gadget