Apr 28, 2009

Muddy Tyres

Muddy Tyres, originally uploaded by duyakaring.

after attempting many times.....duya rasa yang ini adalah HDR terbaik duya pernah hasilkan . walaupun ianya belum 100% perfect but, I prefer this image than before.....thanks to my Nikonians friend , Rayner Tangkui, coz bagi tunjuk ajar dalam teknik HDR nie.......betul gak cakap dia...bukan semua gambar sesuai untuk di 'merge' menjadi High Dynamic Range..............nak cuba banyak kali dan cuba ngan pelbagai jenis gambar plak tu....tapi setakat nie ...gambar nie aku rasakan yang terbaik...dan aku belum lagi puas hati...ngan hasilnya tapi duya akan terus mencuba... Gambar nie duya ambik tiga shot ngan tiga different exposures; gambar nie gak duya ambik tanpa tripod dekat tangga rumah guru di mana duya tinggal....yang depan tu plak rumah guru baru...harap-harap duyalah tinggal kat sana...dah 3 bulan dah siap...sampai waktu duya post artikel nie pun belum serah kunci...hampeh betul... Ok guys see u all...

Apr 20, 2009

HDR again....


HDR again...., originally uploaded by duyakaring.

yang nie salah satu percubaan High Dynamic Range (HDR), aku ambik 3 shot berasingan ngan 2 different exposure...nasiblah D90 aku ada 'bracketing' senang sikit nak buat......lagipun aku shot nie tak guna tripod...sepatutnya guna tripod baru mantap......pastu aku generate ngan satu software yang dipanggil "Photomatix".......sesudah dia generate...kita adjust semua aspek....pastu kita save....sesudah tu...kita Buka file tu tadi ngan Adobe Photoshop untuk further editing......
Tapi bagi aku sendiri...aku belum puas hati sendiri ngan hasil percubaan yang ini...mungkin next time...aku berjaya.....

Apr 17, 2009

Gambar D90 & my PhotoGraphy Accessory family

Untuk makluman semua kengkawan.....nie lah gambar D90 yang baru bini aku hadiahkan sempena birthday aku yang ke 32 pada 10 April yang lalu......bini aku beli pada 08 April......sebelum nie aku ada post tentang hal nie gak....tapi tak dapat post sekali ngan gambar....ha....nie dia gambar gear a.k.a weapon aku..... sebenarnya memang target aku nak upgrade pi D90......tapi taklah secepat ini...... pada 13 & 14 April lalu IPGM kampus Keningau menganjurkan satu Kursus Digital Photography......... memandangkan............... D60 aku belum lagi kembali dari pusat Nikon di KL..............aku pinjam dari Ernest ( kawan ) gearnya....tapi bini aku bising.....barang orang katanya........last2 dia cakap dia nak belikan aku sempena birthday aku............akupun............. bagaikan orang mengantuk di sorongkan bantal....ON terus........... lens aku dah ada dua dah..... satu lens standard kit D60 =Nikon 18 - 55mm VR yang kedua aku beli awal tahun ini..... Tamron 18 -200 mm.........jadik tadak masalah lah ngan lens..... bini aku beli D90 body ja......aku dapat RM3100.00 kat kedai CPL@ KK Plaza..... pabila aku punya D60 sihat dah nanti............. aku dah ada 2 set Nikon D-SLR; satu D60 ngan 18-55mm (standard lens kit) & D90 ngan 18-200mm dan tak lupa juga...... Canon Powershot S5 iS.....
Yang bawah ni.....koleksi aksesori digital fotografi aku....... Tamron 18 - 200mm Canon Powershot S5 is Nikon D60 & standard lens kit (18 -55 mm) dan terkini.....Nikon D90
Semua kotak di atas dengan nilai RM7260.00 belum masuk yang lain; Polariser,UV filter and Energizer Rechargeble battery...

Apr 16, 2009

Mr Duya himself in blacks


Mr Duya himself in blacks, originally uploaded by duyakaring.

nie salah satu aksi duya semasa mengikuti Kursus Digital Photography anjuran IPGM kampus Keningau pada 13-14 April yang lalu. Pada masa tersebut, Sir Duya sedang menggunakan gear baru Nikon D90 ( hadiah birthday dari isteri ) ngan guna lens Tamron 18-270mm VC ( kawan punya). Dalam beg galas di belakang ada sebijik lagi DSLR ngan Tamron 18-200mm...apa tak berat nak galas sepanjang amali kursus tu.......

Apr 15, 2009

The new member in my D-SLR family

Nie bukan nak me'riak'kan diri....tapi saja nak bagi tau korang semua supaya korang tak terkejut beruk plak...... pada tanggal 8/04/2009 yang lalu aku secara rasminya dah dapat body baru lagi D-SLR.....D90........NIKON ma....... Tapi aku nak bagi tau kat sini....bukan aku beli sendiri..... bini aku bagi untuk hadiah sempena ulangtahun kelahiran aku....hahahahahahaha........setakat ni nielah hadiah termahal pernah aku terima daripada bini aku....RM3100.00 body saja..... Setakat nie aku punya aksesori photografi dah lebih kurang RM7700.00.......tanpa disedari....ntah apa-apa ntah..... seingat saya....First camera PowerShot S1is RM 1333.00 Camera Nikon D60 RM 1950.00 lens Tamron 18 - 200 mm RM 1237.00 Camera Nikon D90 (body) RM 3100.00 UV Filter RM 30.00 Polariser RM 50.00 Rm 7700.00 kalau nak deposit kereta tak jenis apa yang aku bleh dapat......banyak tau........... setakat nie...body aku dah puas hati dah.....tinggal lens ngan flashgun lagi yang aku nak tambah dalam koleksi....
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Best Selling Camera and Photo Items

Tempat yang mesti diziarah sebelum ntah apa-apa ntah.....

There was an error in this gadget